Pup Info

Onze puppen zijn raszuivere Jack Russell Terriers

IMG_3697

 

Puppies

We fokken af en toe een nestje. Het is voor ons belangrijk, dat de pup een goed onderkomen krijgt voor de rest van zijn/haar leven.  Daarom selecteren wij op baasjes, die onze pups voldoende liefde  geven en genoeg tijd en aandacht kan besteden aan hun hondje.

Onze pups zijn raszuivere Jack Russell Terriers. De ouderdieren worden jaarlijks gecontroleerd op erfelijke oogafwijkingen en op patella luxatie (losse knieschijf).  Door de Raad van Beheer worden de pups officieel gechipt en gecontroleerd. Door de dierenarts wordt de eerste enting gezet. En door ons worden de pups met 2, 4, 6 en 8 weken ontwormd. Bij het ophalen van uw pup ontvangt u alle uitslagen van de reu en teef, stamboom van de Raad van Beheer, koopcontact, paspoort en voeding voor de eerste dagen.
De pups worden in huis geboren en we proberen ze zo goed mogelijk te socialiseren. We maken ze bekend met huiselijke geluiden, we nemen ze mee in de auto, naar het bos, park en winkels. Ook brengen we ze in contact met andere honden en met kinderen.

Jack Russell Terriërs zijn pittige hondjes, die veel energie hebben en die graag “werken”.
Het is een grote hond in een kleine verpakking. Het is verstandig om zich eerst te verdiepen over het ras en daarna te beslissen of dit ras bij u past. Wij zijn serieus en weloverwogen met onze kennel. Wij verwachten van een aspirant eigenaar, dat indien zij voor een Jack Russell Terriër kiezen, dit voor een hondenleven lang is.

Onvoorziene omstandigheden kunnen redenen zijn voor een eigenaar om afstand te doen van een door ons gefokte hond, dan willen wij graag dat de hond naar ons terug komt, zodat we kunnen zorgen voor een herplaatsing.

Verder staan wij baasjes graag bij met adviezen. Ook genieten we ervan als we af en toe een verhaaltje en/of een foto toegestuurd te krijgen (facebook). Onze liefde voor de kleintjes houdt niet op zodra de pup vertrokken is naar zijn/haar nieuwe baasje. We zijn altijd bereikbaar voor advies en hulp.

Mocht u interesse hebben in een pup, dan maken wij graag vooraf kennis met u. Als de pups geboren zijn, geven we de moeder en pups eerst 3 weken rust. Daarna bent u op afspraak welkom om te komen kijken.

Wij behouden ons het recht voor om – naar mate het karakter van de pup zich ontwikkelt- de keuze van uw pup te bepalen.

Vanaf 1 maart 2014 zijn wij Clubfokker bij de Nederlandse vereniging Jack Russell Terrier – NVJRT

Onze kennelnaam staat geregistreerd onder nummer 268455 bij de Raad van Beheer. Wij zijn lid van de rasvereniging en fokken ook conform het Verenigingsfokreglement en de regels van de raad van beheer.

13 maart zijn de pups geboren uit de combinatie
Ceasar’s Joy Miss Moneypenny (Jinx) en Kajsenborg’s Super Freak (Lego).
Er zijn 3 reutjes en 3 teefjes geboren.
Alle pups zijn besproken.

Het Ras

De Jack Russell Terriër een Rashond!

4-6-2013 proef wandeling horneboegsehei en Erkermederstrand 096

 

Historie

De Jack Russell terriër is een Engelse terriër die bekend staat als een ‘werkende’ of ‘jacht’ terriër . De naam danken deze honden aan Dominee John Russell (bijgenaamd Jack) die in het dorp Swymbridge in Devon, Engeland woonde. Hij was een verwoed jager op vos en otter en hij had een terriër nodig die goed ondergronds kon werken. Zo’n terriër heeft hij dan ook zijn hele leven proberen te fokken. Hij leefde van 1793 tot 1883 en ook nu nog, ruim een eeuw later, wordt de Jack Russell nog steeds in Engeland gebruikt voor de vossenjacht.

De Jack Russell Terriër een Rashond!
Er zijn veel honden in Nederland die Jack Russell terriër genoemd worden. Er is alleen sprake van een werkelijke Jack Russell als de voorouders dit ook waren en dat kan alleen worden bewezen met een afstammingsbewijs, de stamboom.


Rasstandaard
Voor de Jack Russell Terriër in Nederland was dat sinds 1992 de Australische standaard. In augustus 1999 volgde de nationale erkenning. De Jack Russell wordt sinds eind jaren ’80 in een Voorlopig Register opgenomen en wordt gechipt (vroeger was dat getatoeëerd) door de Raad van Beheer. Op 17 november 2000 is de Jack Russell terrier (voorlopig) erkend door de FCI (het internationaal overkoepelend orgaan op hondengebied). Hierbij wordt ook de nieuwe (FCI) standaard gehanteerd. (FCI- standaard no. 345, 09-08-2004, GB). Vanaf die datum worden de Jack Russell terriers opgenomen in de bijlage G-0 van het NHSB.

Karakter
De Jack Russell is binnenshuis een gezellige hond. Zij zijn zeer trouw aan hun familie en kunnen , zeker als ze mee zijn opgegroeid , goed met kinderen overweg. Een Jack Russell is ontzettend actief. Een gezonde Jack Russell, in goede conditie, is nagenoeg onvermoeibaar. Zorg er daarom voor dat u hem voldoende bezig houdt, zowel lichaamlijk als geestelijk. Een hond die zich buiten niet kan uitleven, doet dat binnen!
Het voordeel van het actieve en sportieve Jack Russell is dat dit ras geschikt is om allerlei soorten hondensport mee te bedrijven; van doggy-dance tot behendigheid, overal zijn Jack Russells in voor! Spelenderwijs kunt u hem snel leren wat er van hem wordt verwacht.

Jack Russells zijn zeer waaks en zullen regelmatig blaffen. Wilt u dit niet, dan moet u dit van jongs af aan beperken.

Ook zijn het verwoede gravers. Een goede raad voor de eigenaar, waar niet gegraven mag worden, mag dat nooit, want een klein pupje graaft een klein gaatje, maar een volwassen Jack Russell tovert in een onbewaakt ogenblik uw tuin om in een kleine zandafgraving.

De Jack Russell is dus een echte karakterhond. Zij zijn vaak erg eigenwijs zijn en zijn zeer pienter, en zij vereisen daarom een zeer consequente opvoeding. Vergeet niet dat bepaalde gedragingen misschien wel leuk zijn in een jonge hond, maar ongewenst zijn in een volwassen hond (bijv. op tafel lopen, achter de kippen aan jagen).

De Jack Russell Terriër is een grote hond in een kleine verpakking. Wat niet klein aan de hond is, is zijn onverschrokken karakter, gebit en moed. Zij zijn echt niet bang voor de grote valse hond van de overkant. Ze zijn vrij fel en houdt hier te allen tijde rekening mee!
Het zijn over het algemeen echte ‘rakkers’ die altijd klaar staan om wat te beleven. Spelenderwijs kunt u hem snel leren wat er van hem wordt verwacht.

Jack Russells kunnen fit en actief blijven tot op hoge leeftijd. Leeftijden van 15 of 18 jaar zijn geen uitzonderingen. De aanschaf van een Jack Russell is dus meestal een contract voor de lange termijn.

Patella luxatie (losse knieschijven) is een aandoening die bij veel kleine terrier rassen voorkomt. Indien u een pup koopt via de pup-info van de rasvereniging zijn beide ouder dieren onderzocht op patella luxatie, en zij moeten hier vrij van zijn.

Vacht
De Jack Russell komt voor in drie vachtvariëteiten, nl. gladhaar, broken coat en ruwhaar. Eenvoudig gesteld zou je kunnen zeggen dat broken coat tussen glad en ruw inzit. Bent u in het bezit van een ruwharige Jack Russell terriër dan zult u er voor moeten zorgen dat zijn vacht een paar keer per jaar geplukt wordt, door uzelf of een trimmer.

Kleur
Waarschuwing: Momenteel worden er Jack Russells in allerlei kleuren te koop aangeboden. Maar genetisch is het onmogelijk een “Black and Tan” Jack Russell te fokken uit echte Russell ouders. in dat geval bent u altijd in het bezit van een rasechte kruising!

Volgens de Standaard moet de Jack Russell hoofdzakelijk wit zijn, met bruine, zwarte en/of tankleurig aftekeningen. Wit en wit-lemon mag ook. Brindle (gestroomde) aftekeningen zijn ongewenst.