Het ras
"Jack Russell Terriër"

Ze zijn liefdevol, toegewijd en enthousiast en ongelofelijk intelligent.

De oorsprong
van het ras

De Jack Russell terriër is een Engelse terriër die bekend staat als een ‘werkende’ of ‘jacht’ terriër . De naam danken deze honden aan Dominee John Russell (bijgenaamd Jack) die in het dorp Swymbridge in Devon, Engeland woonde. Hij was een verwoed jager op vos en otter en hij had een terriër nodig die goed ondergronds kon werken. Zo’n terriër heeft hij dan ook zijn hele leven proberen te fokken. Hij leefde van 1793 tot 1883 en ook nu nog, ruim een eeuw later, wordt de Jack Russell nog steeds in Engeland gebruikt voor de vossenjacht.

De Jack Russell Terriër een Rashond!
Er zijn veel honden in Nederland die Jack Russell terriër genoemd worden. Er is alleen sprake van een werkelijke Jack Russell als de voorouders dit ook waren en dat kan alleen worden bewezen met een afstammingsbewijsde stamboom.

Rasstandaard
Voor de Jack Russell Terriër in Nederland was dat sinds 1992 de Australische standaard. In augustus 1999 volgde de nationale erkenning. De Jack Russell wordt sinds eind jaren ’80 in een Voorlopig Register opgenomen en wordt gechipt (vroeger was dat getatoeëerd) door de Raad van Beheer. Op 17 november 2000 is de Jack Russell terrier (voorlopig) erkend door de FCI (het internationaal overkoepelend orgaan op hondengebied). Hierbij wordt ook de nieuwe (FCI) standaard gehanteerd. (FCI- standaard no. 345, 09-08-2004, GB). Vanaf die datum worden de Jack Russell terriers opgenomen in de bijlage G-0 van het NHSB. Het NHSB staat voor “Nederlands Honden Stamboek“. Alle Nederlandse rashonden worden daarin  geregistreerd. Onze kennelnaam staat geregistreerd onder nummer 268455 bij de Raad van Beheer. Vanaf 1 maart 2014 zijn wij Clubfokker bij de Nederlandse vereniging Jack Russell Terrier – NVJRT en fokken ook conform het Verenigingsfokreglement en de regels van de raad van beheer.

Kindervriend

De Jack Russell is een echte kindervriend. Jack Russells en kinderen gaan uitstekend samen. Ze kunnen met elkaar spelen en samen veel pret beleven. Bovendien leren kinderen zo omgaan met dieren. Op de voorwaarde dat tijdens de opvoeding aandacht is besteed aan socialisatie. Leer ook de kinderen om lief en voorzichtig om te gaan met het hondje. Een Jack Russell kan erg onvoorspelbaar zijn en dat geldt ook voor jonge kinderen. Laat daarom je kind en je hond nooit zomaar alleen zonder ouderlijk toezicht. Dit geldt vooral voor kinderen tot acht jaar. Realiseer goed dat zelfs de liefste Jack Russell geïrriteerd kan raken door het liefste kind.

Energiek en behendig

Iedereen die ervaring heeft met dit ras, zal jou kunnen vertellen dat een Jack Russel ervan houdt om te rennen, spelen en levendig is. Een gezonde Jack Russell, in goede conditie, is nagenoeg onvermoeibaar. Dit is een van de goede Jack Russell karakter eigenschappen omdat het betekent dat ze jou bezig houden. Jack Russells kunnen fit en actief blijven tot op hoge leeftijd. Leeftijden van 15 of 18 jaar zijn geen uitzonderingen. De aanschaf van een Jack Russell is dus meestal een contract voor de lange termijn.

Intelligent

De Jack Russell is ontzettend intelligent waardoor ze bovengemiddeld snel dingen leren en je binnen de kortste keren volledig lijken te begrijpen. Door de leergierigheid van de hond, en het slimme karakter, is het makkelijk om hem te trainen. Jack Russels vinden het leuk om dit te combineren met een spelletje.

Jachtinstinct

Terriërs zijn begaafde jagers. De Jack russell terriër is halverwege de 19e eeuw in Engeland ontwikkeld om op vossen te jagen. Het is een levendig, onafhankelijk en slim hondje. Hun grootste eigenschap is hun werkvermogen en hun sterke wil om te werken. Deze hond is het gelukkigst als hij gezelschap krijgt en iets te doen heeft. Ook zijn het verwoede gravers. Een goede raad voor de eigenaar, waar niet gegraven mag worden, mag dat nooit, want een klein pupje graaft een klein gaatje, maar een volwassen Jack Russell tovert in een onbewaakt ogenblik jouw tuin om in een kleine zandafgraving.

Kleur

Waarschuwing: Momenteel worden er Jack Russells in allerlei kleuren te koop aangeboden. Maar genetisch is het onmogelijk een “Black and Tan” Jack Russell te fokken uit echte Russell ouders. in dat geval ben je altijd in het bezit van een rasechte kruising! Volgens de Standaard moet de Jack Russell hoofdzakelijk wit zijn, met bruine, zwarte en/of tan-kleurig aftekeningen. Wit en wit-lemon mag ook. Brindle (gestroomde) aftekeningen zijn ongewenst.

Vacht

De Jack Russell komt voor in drie vachtvariëteiten, nl. gladhaar, broken coat en ruwhaar. Eenvoudig gesteld zou je kunnen zeggen dat broken coat tussen glad en ruw inzit. Ben je in het bezit van een ruwharige Jack Russell terriër dan zal je er voor moeten zorgen dat zijn of haar vacht een paar keer per jaar geplukt wordt, door jouzelf of een trimmer.